Zamieszczone przez mil
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez kubeonZamieszczone przez milZamieszczone przez kubeonwłaśnie odebrałem samochód po wymianie sprężyn, jest zauważalnie wyżej i trochę twardziej na dziurach. Robione w ASO Kocmyrzowska Kraków.Turas 2 mit gas naturlich
Komentarz
-
-
U mnie tez tył siedzi jak do auta i bagażnika naładuje, ale pomierzyłem jak auto było puste i wymiary mam w normie.
Pytanie do kolegów kowal 2002 i abstinent , te wymiary co podaliście to macie z Elzy, czy z etki?
I jeszcze jedno, czy jest gdzieś podane, do jakiego wymiaru ma się maksymalnie zmniejszyć wymiar przodu i tyłu dla 2UA , przy pełnym obciążeniu samochodu (przy nacisku na przednią oś 910kg i tylną 970kg)? Po tym też można by było stwierdzić, czy sprężyny są za miękkie.
[ Dodano: Wto 13 Mar, 12 19:06 ]
Zamieszczone przez geralcikjadę z serdecznymi pozdrowieniami dla kierownika serwisu
Moim zdaniem to, że udowodnisz mu olewanie klienta nic nie da. Ja bym poszedł do dyrektora, szefa czy kto tam jest najważniejszy, opisał sprawę z kierownikiem i wysłuchał co szef ASO ma do powiedzenia o takim zachowaniu swojego kierownika, a potem napisał bym o całej sprawie do SAP, co oni sadzą o takim podejściu ASO do klienta? Ot taka pochwała do SAP dla ASO by była. Ja bym na twoim miejscu nie odpuścił.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez geralcikw zimie na śliskim przód generalnie robił co chciał bo mało miał kontaktu z glebą
Chcieli mi jedynie założyć ale standardowe sprężyny (niby takie same jak mam teraz i się nie zgodziłem) - być może będą one inne faktycznie od tych fabrycznych... może zaryzykować...? sam już nie wiem...
Komentarz
-
-
Ja już po wymianie jest różnica +3cm..
Niestety nie uzyskałem odpowiedzi jaki to numer części. Ponoć sprężyny seryjne o innej charakterystyce twardości oznaczone jako 4 kropki (kwadraty) 3białe i 1 zółta.
Z tego co się dowiedziałem, to każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie z pomiarami. To że ktoś przyjedzie i zgłosi nie znaczy że będzie miał wymienione... To zależy od pomiarów i wyposażenia (u mnie LPG i oryginalny hak hol. Skoda).Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Witajcie . Jestem posiadaczem skody octavi 2 TDI 105 koni z pakietem na bezdroza [podniesiona o ok. 2 cm.] Kupilem ja w lutym 2010 i po paru miesiacach bylem reklamowac ze jest za miekka i obciera przy lekkim ladunku .. Zaprosili mnie jak doszla waga zaladowalem jeszcze trzy osoby z aso sprawdzali nacisk na os ....Stwierdzili ze sprezyny mam takie jak w instrukcji i nic nie moga zrobic dla porownania wsiedlismy do kombi i tak samo siadla .. Dzis bedac w serwisie dowiedzialem sie od jednego z WAS o tym forum .. Prosze o pomoc jak wywalczyc wymiane .. Nadmienie ze mam opcje gwarancji 48 miesiecy .. Pozdrawiam Pawel
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez komoornikJak pisałem wcześniej - wyszło mi 380mm, ale z pełnym zbiornikiem gazu.
Odpowiedź jaką usłyszałem - zapraszamy bez gazu.
Ja miałem pełny LPG i pół benzyny, więc brakujące pół zbiornika benzyny zastąpiło koło zapasowe.
Dostałem informację, że SAP zatwierdził wymianę i sprężyny zostały zamówione. Pozostaje czekać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Jeździłem teraz trochę OII z 2007 150 000 km przebiegu i jest wyczuwalnie twardsza niż moja OIIFL po 40 000 km. Czyżby mniej "stali w stali" w nowszych sprężynach.
I jeszcze jedno, czy jest gdzieś podane, do jakiego wymiaru ma się maksymalnie zmniejszyć wymiar przodu i tyłu dla 2UA , przy pełnym obciążeniu samochodu (przy nacisku na przednią oś 910kg i tylną 970kg)? Po tym też można by było stwierdzić, czy sprężyny są za miękkie.
Daj info, jak możesz, czy te wymiary sa gdzies podane.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnte wymiary co podałeś to masz z Elzy, czy z etki?
> podane wymiary z serwisówki <
2UA - zawieszenie standardowe.
nie ma wzmianki o maksymalnym ugięci zawieszenia.
maksymalną ładowność masz w homologacji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Yacca
A mi powiedzieli, że pomiar powinien być wykonany z pełnymi zbiornikami benzyny i LPG ale bez koła zapasowego.
Ja miałem pełny LPG i pół benzyny, więc brakujące pół zbiornika benzyny zastąpiło koło zapasowe.Turas 2 mit gas naturlich
Komentarz
-
-
Wczoraj zmierzylem u mnie. Okolo 38cm przy prawie pelnym zbiorniku ON, kole zapasowym, a w srodku wozek i dwa foteliki. Opony 205/55/16 praktycznie nowe.
394mm +- 10mm od 01.06r A wiec u mnie raczej nic nie da sie zdzialac, biorac pod uwage ze mozna zaczepic hak to lekko dociazyc przyczepe i bedzie mozna chlapacze zbierac z drogi.
Potem zmierzylem w starym BXE, tylko ze teraz ciut krzywo stoi bo ma przod podniesiony, ale jak nic 40cm na luzaka polowa zbiornika paliwa i opony 195/65/16 tez praktycznie nowe (jak stanie na prostym to jeszcze sprawdze ponownie). Zawieszenie ma przejechane 250kkm i nic nie bylo dotykane, bo daty na amorach sa z 2006 roku
Komentarz
-
-
u mnie wyszło 36cm.
W ASO, delikatnie mówiąc, to nie byli zachwyceni.
Ich pomiar pokazał, że brakuje 2,5cm do spełnienia normy (nie powiedzieli ile wynosi norma). Standardowo oczywiście padło, że to przez butlę i koło zapasowe (PB - rezerwa, LPG - połowa)
Po prostu wyśmiałem kolesia.
Zrobili (chyba) dokumentację i czekam. Na dzień dzisiejszy to nie polecam ASO Bieranowski Bydgoszcz. Być może to odszczekam. Zobaczymy.Pozdrawiam
Marek
combi 1.9TDi BJB i 1.6 MPi BSE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TwoBCzy mógłby ktoś wrzucić PrintScreen'a z tymi wymiarami z ELSY?
Chętnie pokazałbym to "specowi" z ASO, który ma swój pogląd na wysokość zawieszenia w aucie z LPG.
podział na zawieszenia jest taki sam.
Komentarz
-
-
Byłem wczoraj w salonie Centrum TMT Wrocław na pomiarze wysokości i stwierdzili że nie trzyma normy. Pomiar odbył się przy 1/4PB i 1/2LPG bez koła zapasowego. Według ich instrukcji ma być przeprowadzony pomiar z pełnym zbiornikiem PB, ale nic nie mieli napisane o LPG więc różnica w braku paliwa PB została zastąpiona zbiornikiem LPG. Norma dla Octavi Tour Kombi (nie wiem czy dla innych jest taka sama) wynosi 394+- 10 a u mnie wyszło 370. Bez dalszych utrudnień wysłali zapytanie do SAP i kazali czekać. Poinformuje jak się zakończyła sprawa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piter-wrocBez dalszych utrudnień wysłali zapytanie do SAP i kazali czekać. Poinformuje jak się zakończyła sprawa.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Po za tym jeżeli Skoda nie wymieniłaby mi sprężyn w ramach gwarancji, to byłem skłonny zamówić takie (dodatkowe): http://allegro.pl/sprezyny-wspomagaj...060883745.html
Pisałem i dzwoniłem do sprzedawcy i powiedział że czeka na dostawę. Niedawno (kilka dni temu) dostałem taką odpowiedź od sprzedawcy na e-mail:
cytat:
"Witam
Przepraszam za opóźnienie, ale właśnie od kilku dni próbuję wyjaśnić sprawę z producentem sprężyn.
Chodzi o to ,że MAD sprzedaje swoje spręzyny również Importerowi Skody , który jak każdy dealer musi naliczyć "odpowiednią" marżę. Ich klienci złożyli zamówienia u nas bo byliśmy dużo tańsi . Okazało się, że sprzedajemy za tanio (!!!) i producent podniósł nam ceny o 50% !!! Zrezygnowaliśmy z zamówienia na te sprężyny.
Próbowałem wyjaśnić ,że chciałbym chociaż wcześniej przyjęte zamówienia zrealizować w poprzednich cenach , ale MAD nie zgodził się."
Niby wszystko fajnie, ale przecież Skoda nie założyła mi dodatkowych sprężyn do już istniejących, tylko całkiem nowe, inne o odmiennej charakterystyce, twardości...
U mnie tak wygląda po wymianie wyżej +3cm. Jest w/g mnie zauważalna różnica!Załączone plikiOblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dziadekkdowiedziałem sie w innym warszawskim aso , że to cała wina Landi Renzo
Sprężyny są miękkie...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
Komentarz